Results 1 to 8 of 8

Thread: AC3 Audio

  1. #1

    Default AC3 Audio

    Are there any plans for future support of AC3 decoding on the Wowza trancoder? As it stands I have to take my live streams in and transcode the audio to a compatible format before redirecting through Wowza, this is less than ideal. If you do not have plans for AC3 support is there a developer's kit for adding that functionality ourselves?

    Thanks for the help!

  2. #2
    Join Date
    May 2011
    Posts
    456

    Default

    Thank you for your input. I'll pass along your request to our product management team. Not sure when this support might be available. There is not currently a way to add support yourself.

    -Lisa

  3. #3
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    2

    Default

    This is a serious difficulty in our evaluation.

    Set-top boxes might be connected to "surround sound" speaker deployments (5.1, 4.1, 7.1, for examples) -- and for them get the "surround sound" from the dolby digital stream (AC3), we will need either support for AC3 streams from wowza for "AC3 passthru" -- or some way to transcode to at least 4 channels of AAC (if that is even possible).

    This isn't just theoretical, either -- I have a stream from an hdhomerun that is handing me AC3 audio, which wowza is not accepting.

    (Yes, I can transcode it with ffmpeg or vlc -- but we're trying to avoid pre-transcoding streams as much as possible.)

    Help?

  4. #4
    Join Date
    May 2011
    Posts
    456

    Default

    Thank you for the details and your interest in Wowza Transcoder. This helps us better understand your workflow and I will pass this additional information on to our product management team. I still don't have an update on when this may be available.

    -Lisa

  5. #5
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    2

    Default

    Thank you Lisa.

    Is there any workaround that Wowza has developed, excepting using vlc or ffmpeg to "pre-transcode" the audio before Wowza gets it?

    Thanks,

  6. #6
    Join Date
    May 2011
    Posts
    456

    Default

    We don't have a Wowza developed workaround or any early release build with AC3 support.

    -Lisa

  7. #7
    Join Date
    Jun 2015
    Posts
    3

    Default

    Hi,

    Any update on this? Seems that a lot of Wowza customers are requesting to support AC3 decoding for many years. Is this a technical of political challenge?

    - Joost

  8. #8
    Join Date
    Mar 2016
    Posts
    109

    Default

    Hello,

    Unfortunately there's no update or addition yet. Currently the only option with AC3 is pass-through the AC3 audio stream to compatible clients.

    Best,
    JasonT

Similar Threads

  1. AC3 Decoding
    By kebabber in forum AddOn: Transcoder
    Replies: 3
    Last Post: 03-21-2016, 11:41 AM
  2. Unable to import AC3 audio from MpegTS udp on Wowza Streaming Engine 4
    By f.hernandez.b in forum Live Streaming and Encoders
    Replies: 6
    Last Post: 11-11-2015, 12:41 AM
  3. AC3 Decode
    By MonkNoiz in forum AddOn: Transcoder
    Replies: 4
    Last Post: 09-19-2015, 05:33 PM
  4. Audio (AC3) from hw transcoder not recognized (worked in 3.6)
    By karelboek in forum Live Streaming and Encoders
    Replies: 1
    Last Post: 03-10-2014, 10:54 AM
  5. AC3 in Wowza not available at all?
    By dzambrano in forum Live Streaming and Encoder Discussion
    Replies: 9
    Last Post: 10-28-2013, 12:19 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •